SEANDAINYA teringin dan terfikir membuat kek atau biskut untuk dihidangkan kepada keluarga, diri sendiri atau sesiapa saja bolehlah berkunjung ke Sutra Cafe & Bakery Ingredients, khusus bagi mendapatkan pelbagai bahan ramuan dan peralatan serta kelengkapan membuat kek mahupun biskut yang diidamkan.
Bahan-bahan membuat kek dan biskut yang boleh didapati di situ antaranya seperti tepung hinggalah untuk menambahkan perisa atau menghiasinya supaya tampak lebih sedap dan menarik dimakan.
Begitu juga peralatan dan kelengkapan lain, boleh dikatakan serba lengkap sehinggakan anda tidak perlu bersusah ‘merayau’ dari satu kedai ke satu kedai untuk mencari serta menyediakan semua itu. Malah, ia juga lebih menjimatkan masa dan dapat mengelakkan anda terlupa membeli barang atau bahan-bahan yang diperlukan.
Kedai Sutra Cafe & Bakery Ingredients yang baru dibuka sebulan lalu di Saujana Utama, Sungai Buloh itu dimiliki oleh dua sahabat, Wayunah Abdullah, 36, dan Muhammad Pandak, 31. Perniagaan sebegini lazimnya, dimonopoli peniaga bukan Bumiputera, tetapi dengan semangat gigih dan minat dalam membuat kek serta biskut, kedua-dua sahabat itu memberanikan diri menceburinya.
Wayunah berkata, idea untuk membuka kedai itu timbul selepas tiga tahun membuat perniagaan secara sambilan menjual biskut setiap kali tiba musim perayaan. Penat dengan kerjaya makan gaji lebih 20 tahun membuatkan dirinya merancang untuk memulakan sesuatu yang baru dalam hidup.
“Kemahiran saya ialah membuat biskut. Tetapi saya memikirkan biskut tidak dimakan hari-hari. Kalau banyak tempahan pun hanya pada musim perayaan. Jadi, saya fikir lebih baik saya menjual bahan-bahan membuat kek dan biskut yang boleh dibuat bukan saja untuk hari raya, tetapi untuk dimakan hari-hari bagi hidangan sekeluarga atau pun dibuat meraikan hari-hari tertentu serta apa juga majlis keramaian.
“Rakan kongsi saya bersetuju dengan cadangan itu lalu kami pun mencari lokasi dan seterusnya, sama-sama berhenti kerja di syarikat percetakan dan memulakan perniagaan ini,” katanya.
Antara kelengkapan membuat kek dan hiasan yang boleh didapati di Sutra Cafe
Menepati konsep perniagaan yang ingin diperkenalkan, Wayunah berkata, kedai itu buat masa ini khusus menawarkan bahan-bahan asas segera seperti tepung kek berbagai perisa, tepung muffin, pau, tepung kentang putar dan serbuk dadih. Dengan menggunakan bahan segera seperti itu pelanggan yang tidak mempunyai kepakaran membuat kek, biskut atau kuih-muih lain pun masih boleh membuatnya.
Selain bahan asas, kedai itu turut menawarkan bahan sampingan lain untuk membuat hiasan dan sebagai penyedap rasa seperti pewarna, bahan perisa, serbuk koko, kismis, ceri, emping jagung dan pelbagai jenis kekacang. Kelengkapan dan peralatan yang dijual pula antaranya ialah pelbagai bekas, acuan, timbang, alat penyukat, pelapik kek dan sebagainya.
“Sebenarnya, membuat kek, mufin dan biskut ini senang saja apatah dengan menggunakan bahan segera. Jadi, saya menggalakkan pelanggan beli dan cuba membuatnya dulu. Apabila sudah biasa buat, memang tiada masalah dan bolehlah dijadikan kebiasaan membuat hidangan minum petang dan pagi untuk keluarga. Walaupun sibuk dengan kerjaya, anda masih sempat membuatnya,” katanya.
Wayunah berkata, walaupun kedai itu baru dibuka sambutan diterima agak menggalakkan terutama daripada penduduk setempat. Kebanyakan pelanggan adalah suri rumah dan juga wanita berkerjaya yang sentiasa mempunyai keinginan untuk menyediakan hidangan untuk keluarga hasil air tangan mereka sendiri.
Katanya, bagi berkongsi pengetahuan dengan pelanggan, dirinya bercadang untuk mengadakan kelas masakan tidak lama lagi untuk sesiapa yang berminat membuat biskut dan kek. Pada masa kini kedai itu juga sedia menerima tempahan daripada pelanggan terutama membuat biskut, mufin dan dadih.
Sementara itu, Muhammad yang gemar memasak lauk pauk pula berkata, bagi memperluaskan perkhidmatan di kedai itu perancangan sedang dibuat untuk membuka kafe yang menyajikan pelbagai hidangan untuk minum petang dan makan malam dalam suasana santai.
Katanya, jika perancangan berjalan lancar kafe itu dijangka akan dibuka sekurang-kurangnya pada Mac depan. Beliau yakin, ia akan mendapat sambutan kerana buat masa ini konsep kafe yang direncanakan belum ada banyak saingan di kawasan itu.
“Buat permulaan ini tumpuan lebih diberikan untuk mempromosi kedai kami yang menawarkan pelbagai bahan-bahan untuk membuat kek dan biskut. Kedai ini masih baru dan ramai yang belum tahu apa sebenarnya yang kami tawarkan. Jadi, saya sentiasa mengalu-alukan kedatangan pengunjung ke sini atau sekurang-kurangnya janganlah segan dan melihat-lihat apa yang ada dijual di sini,” katanya.
(Sumber dari BLOG INTRO2U, 31 Januari 2009)
(Sumber dari PEJABAT MARA DAERAH KLANG, 29 April 2009)
(Sumber dari BAKERY, 23 Oktober 2009)
Bahan-bahan membuat kek dan biskut yang boleh didapati di situ antaranya seperti tepung hinggalah untuk menambahkan perisa atau menghiasinya supaya tampak lebih sedap dan menarik dimakan.
Begitu juga peralatan dan kelengkapan lain, boleh dikatakan serba lengkap sehinggakan anda tidak perlu bersusah ‘merayau’ dari satu kedai ke satu kedai untuk mencari serta menyediakan semua itu. Malah, ia juga lebih menjimatkan masa dan dapat mengelakkan anda terlupa membeli barang atau bahan-bahan yang diperlukan.
Kedai Sutra Cafe & Bakery Ingredients yang baru dibuka sebulan lalu di Saujana Utama, Sungai Buloh itu dimiliki oleh dua sahabat, Wayunah Abdullah, 36, dan Muhammad Pandak, 31. Perniagaan sebegini lazimnya, dimonopoli peniaga bukan Bumiputera, tetapi dengan semangat gigih dan minat dalam membuat kek serta biskut, kedua-dua sahabat itu memberanikan diri menceburinya.
Wayunah berkata, idea untuk membuka kedai itu timbul selepas tiga tahun membuat perniagaan secara sambilan menjual biskut setiap kali tiba musim perayaan. Penat dengan kerjaya makan gaji lebih 20 tahun membuatkan dirinya merancang untuk memulakan sesuatu yang baru dalam hidup.
“Kemahiran saya ialah membuat biskut. Tetapi saya memikirkan biskut tidak dimakan hari-hari. Kalau banyak tempahan pun hanya pada musim perayaan. Jadi, saya fikir lebih baik saya menjual bahan-bahan membuat kek dan biskut yang boleh dibuat bukan saja untuk hari raya, tetapi untuk dimakan hari-hari bagi hidangan sekeluarga atau pun dibuat meraikan hari-hari tertentu serta apa juga majlis keramaian.
“Rakan kongsi saya bersetuju dengan cadangan itu lalu kami pun mencari lokasi dan seterusnya, sama-sama berhenti kerja di syarikat percetakan dan memulakan perniagaan ini,” katanya.
Antara kelengkapan membuat kek dan hiasan yang boleh didapati di Sutra Cafe
Menepati konsep perniagaan yang ingin diperkenalkan, Wayunah berkata, kedai itu buat masa ini khusus menawarkan bahan-bahan asas segera seperti tepung kek berbagai perisa, tepung muffin, pau, tepung kentang putar dan serbuk dadih. Dengan menggunakan bahan segera seperti itu pelanggan yang tidak mempunyai kepakaran membuat kek, biskut atau kuih-muih lain pun masih boleh membuatnya.
Selain bahan asas, kedai itu turut menawarkan bahan sampingan lain untuk membuat hiasan dan sebagai penyedap rasa seperti pewarna, bahan perisa, serbuk koko, kismis, ceri, emping jagung dan pelbagai jenis kekacang. Kelengkapan dan peralatan yang dijual pula antaranya ialah pelbagai bekas, acuan, timbang, alat penyukat, pelapik kek dan sebagainya.
“Sebenarnya, membuat kek, mufin dan biskut ini senang saja apatah dengan menggunakan bahan segera. Jadi, saya menggalakkan pelanggan beli dan cuba membuatnya dulu. Apabila sudah biasa buat, memang tiada masalah dan bolehlah dijadikan kebiasaan membuat hidangan minum petang dan pagi untuk keluarga. Walaupun sibuk dengan kerjaya, anda masih sempat membuatnya,” katanya.
Wayunah berkata, walaupun kedai itu baru dibuka sambutan diterima agak menggalakkan terutama daripada penduduk setempat. Kebanyakan pelanggan adalah suri rumah dan juga wanita berkerjaya yang sentiasa mempunyai keinginan untuk menyediakan hidangan untuk keluarga hasil air tangan mereka sendiri.
Katanya, bagi berkongsi pengetahuan dengan pelanggan, dirinya bercadang untuk mengadakan kelas masakan tidak lama lagi untuk sesiapa yang berminat membuat biskut dan kek. Pada masa kini kedai itu juga sedia menerima tempahan daripada pelanggan terutama membuat biskut, mufin dan dadih.
Sementara itu, Muhammad yang gemar memasak lauk pauk pula berkata, bagi memperluaskan perkhidmatan di kedai itu perancangan sedang dibuat untuk membuka kafe yang menyajikan pelbagai hidangan untuk minum petang dan makan malam dalam suasana santai.
Katanya, jika perancangan berjalan lancar kafe itu dijangka akan dibuka sekurang-kurangnya pada Mac depan. Beliau yakin, ia akan mendapat sambutan kerana buat masa ini konsep kafe yang direncanakan belum ada banyak saingan di kawasan itu.
“Buat permulaan ini tumpuan lebih diberikan untuk mempromosi kedai kami yang menawarkan pelbagai bahan-bahan untuk membuat kek dan biskut. Kedai ini masih baru dan ramai yang belum tahu apa sebenarnya yang kami tawarkan. Jadi, saya sentiasa mengalu-alukan kedatangan pengunjung ke sini atau sekurang-kurangnya janganlah segan dan melihat-lihat apa yang ada dijual di sini,” katanya.
(Sumber dari BLOG INTRO2U, 31 Januari 2009)
(Sumber dari PEJABAT MARA DAERAH KLANG, 29 April 2009)
(Sumber dari BAKERY, 23 Oktober 2009)